Osteopathie helpt bij rugpijn

Als de belangrijkste oorzaak van werkongeschiktheid, heeft rugpijn een grote impact op ons, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk niveau. Het kan veel pijn en ongemak veroorzaken, maar is al een geluk zelden ernstig. Rugpijn manifesteert zich meestal als pijn of pijn in de rug en soms pijn in de billen of de achterkant van de benen (meestal is dit ischias). Interessant is dat van de vele mensen die met rugpijn naar de praktijk komen, het meestal volwassenen tussen de 35 en 55 jaar oud zijn.

Osteopathie helpt!

Het is intussen wetenschappelijk bewezen dat osteopathie helpt bij rugpijn.

Osteopaten zijn opgeleid om te identificeren welke structuren zijn aangetast en wat de waarschijnlijke oorzaak is van de rugpijn die u ervaart, en behandelen dienovereenkomstig om uw symptomen te verlichten. De behandeling omvat manuele therapietechnieken zoals massage van de weke delen, fasciale technieken en mobilisatie en/of manipulatie van de gewrichten en ook oefeningen en andere adviezen die u thuis kunt doen. Craniale osteopathie en dry needling (moderne acupunctuur) worden ook indien nodig toegediend. In sommige gevallen is het nodig om patiënten door te verwijzen naar hun huisarts voor verder onderzoek.

Rugpijn, van waar komt die?

Er zijn veel structuren in de rug die problematisch kunnen zijn en pijn kunnen veroorzaken. Pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierspasmen en zwakte in de rug kunnen worden gekoppeld aan

  • de wervelgewrichten aan de achterkant van elke wervel, waarbij de sponsachtige tussenwervelschijven als schokdempers fungeren tussen elke wervel,
  • de ribben die zich hechten aan de wervelkolom,
  • de ligamenten die bot op bot door de rug heen verbinden,
  • de zenuwen die via nauwe openingen tussen de wervels het ruggenmerg verlaten en kunnen worden samengedrukt (het ruggenmerg zelf kan ook worden samengeknepen).

Rugpijn kan ook verband houden met problemen met de organen in de buik of thorax (ribbenkast), waarbij disfunctie van organen zoals de maag pijn kan veroorzaken, in dit geval midden in de rug. Dit staat bekend als gerefereerde pijn. In het geval dat het om gerefereerde pijn gaat, is het belangrijk dat het onderliggende probleem wordt aangepakt, anders verdwijnt de rugpijn niet.

Risicofactoren voor rugpijn

Deze factoren kunnen leiden tot een groter risico op rugpijn:

  • Leeftijd – rugpijn komt vaker voor naarmate u ouder wordt, beginnend rond de 30 of 40, meestal als gevolg van ‘slijtage’ aan de wervelkolom
  • Geslacht – vrouwen hebben meer last van rugpijn dan mannen
  • Gebrek aan lichaamsbeweging – zwakke, ongebruikte spieren kunnen rugpijn veroorzaken
  • Overgewicht – te veel gewicht dragen zorgt voor extra belasting van de gewrichten van uw rug
  • Sedentaire levensstijl
  • Angst, depressie of psychische aandoening
  • Genetische aanleg
  • Een mentaal of fysiek stressvolle baan – elke baan die herhaaldelijk buigen en tillen vereist of urenlang staan ​​zonder pauze of zonder ondersteuning in een stoel zit, leidt tot een hogere incidentie van rugpijn
  • Roken

De belangrijkste oorzaken van rugpijn

De meeste rugpijn is gerelateerd aan alledaagse kleine verrekkingen en verstuikingen (zowel acuut als chronisch) waarbij de spieren, ligamenten of pezen van de rug betrokken zijn, die gewoonlijk verdwijnen met vrij verkrijgbare medicatie zoals pijnstillers of ontstekingsremmers en die voorzichtig mobiel blijven.

Ook onderliggende systemische aandoeningen zoals diabetes kunnen rugpijn geven.

Anders kan de pijn verband houden met structurele problemen van het bewegingsapparaat, zoals:

  • Tussenwervelschijfproblemen – wat kan leiden tot rugpijn en de zenuwen in de benen kunnen aantasten en ischias veroorzaken (een schietende pijn in de bil en langs de achterkant van het been). Dit komt het vaakst voor bij mensen jonger dan 60 jaar.
  • Artritis – dat is slijtage of degeneratie van de wervelkolom. Nogmaals, dit kan rugpijn veroorzaken en kan secundair zijn aan artritis in de heup. Dit komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 jaar
  • Osteoporose – een aandoening van de botten van het lichaam waardoor ze poreus en broos zijn, wat de kans op fracturen kan vergroten.

Vaak verwijzen patiënten naar één gebeurtenis die de pijn veroorzaakte, bijvoorbeeld ‘Ik was gewoon mijn tanden aan het poetsen en mijn rug ging zitten’, maar dit is meestal de trigger die de rug over de rand deed vallen en symptomatisch maakte. In de meeste gevallen brengen een slechte houding of de bovenstaande factoren, zoals gebrek aan lichaamsbeweging en strekken of een aantal fysieke of stressvolle gebeurtenissen in het leven van de patiënt, recentelijk of in de loop van hun leven, de rug in gevaar. Het neemt dan gewoon die laatste trigger om rugpijn te veroorzaken. Tenzij deze oorzakelijke factoren worden aangepakt, komt de rugpijn vaak terug – elke keer vaker en met meer intensiteit.

Bronvermelding

http://www.medscape.com/viewarticle/781005

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1208896/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3623881/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25175885/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10722334/

Deel deze post

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.