..
Michiel Vertongen
Bij Manos geloven we sterk dat we als mens één geheel vormen.
Opleidingen:
- Osteopathie D.O. (Flanders International College of Osteopathy, FICO)
- Master Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie, met specialisatie in sport- en manuele therapie (UGent)
- Dry Needling
- Medical Taping Concept
- Initator Gymnastiek
In 2016 studeerde ik af als kinesitherapeut met specialisatie in de sportkinesitherapie en manuele therapie aan de UGent en UA. Ik heb reeds 7 jaar ervaring als kinesist in privé praktijken en bij topgymnasten (zowel binnen de topsportschool als op buitenlandse stages en wedstrijden). Naast mijn rol als kinesist binnen de turnwereld, ben ik ook actief als coach tumbling van Gymplus Mortsel en train ik het nationale team tumbling.
Ik merkte doorheen de jaren van mijn opleiding tot kinesist dat mijn passie verder reikte dan enkel het behandelen van ‘muskuloskeletale aandoeningen’. De mens is voor mij meer dan dat. Al snel werd duidelijk binnen de turnzaal dat medische problemen met gymnasten breder moest getrokken worden dan enkel de spieren en de gewrichten, zo kwam ik terecht bij osteopathie waaraan ik vrijwel meteen verkocht was. Elke soort structuur binnen het lichaam werd onder de loep genomen om de problemen op te lossen en maar al te vaak ging het herstel een stuk vlotter. Ondermeer daarom besloot ik na mijn opleiding tot kinesist meteen verder te gaan met osteopathie. Ik begon in 2016 aan de 6-jarige opleiding aan FICO-Antwerpen en werkte deze in juni 2022 met succes af.
Nu, 6 jaar later ben ik vereerd mezelf osteopaat te mogen noemen. Graag ga ik samen met de patiënt opzoek naar datgene zijn/haar lichaam nodig heeft om terug te functioneren. Het woord ‘samen’ in de vorige zin is zeer bewust gekozen, binnen de osteopathie gaan we er namelijk van uit dat het lichaam zichzelf kan herstellen zolang het daartoe de (compensatie)mogelijkheden heeft. Als osteopaat bezie ik het als mijn taak samen met de patiënt te gaan kijken wat het lichaam tegen houdt om volledig te herstellen. Doormiddel van manuele technieken op het muskuloskeletale (spieren en gewrichten), viscerale (organen) en craniosacrale (schedel en heiligbeen) systeem proberen alles opnieuw te laten bewegen, om op die manier de herstelcapaciteit van het lichaam te optimaliseren.