Kauwen verbetert je spijsvertering

Heb je er ooit op gelet hoeveel keer je kauwt op een hap eten? Hoe vaak je jouw voedsel kauwt, heeft een grote invloed op het vermogen van je lichaam om te verteren en de voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Daarbij heeft het ook impact op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel.

 

Verteren begint namelijk in je mond. Zodra we voedsel in onze mond stoppen, komt ons speeksel er mee in contact. Speeksel heeft meerdere eigenschappen die voedsel helpen afbreken. Speeksel bestaat uit water, elektrolyten (zouten), slijm en enzymen. Deze enzymen zijn eiwitten die helpen om je voedsel af te breken. Het enzym dat aanwezig is in het speeksel is alfa-amylase dat koolhydraten afbreekt. Speeksel helpt daarnaast ook om het voedsel te bevochtigen en je mond en tanden gezond te houden. Je kan dus al een serieuze voorsprong maken in je vertering door goed te kauwen.

Zodra het voedsel de maag bereikt, stopt het enzym alfa-amylase met werken. Maagzuur breekt namelijk de functionele delen van dit enzym af. Wanneer het voedsel vanuit de maag in de dunne darm komt, worden de galzuren toegevoegd voor de spijsvertering. De galzuren beginnen het voedsel af te breken aan de oppervlakken die het kan bereiken. Dus hoe kleiner het voedsel, hoe makkelijker de afbraak zal zijn. Dit belast je spijsvertering minder en maximaliseert de hoeveelheid voedingsstoffen die je uit het voedsel opneemt. Kauwen is dus de boodschap!

Ik adviseer je om 20-25x per hap te kauwen. Veel hé? But try this: tel de hoeveelheid die je op je eten kauwt tijdens je volgende maaltijd, en werk dan langzaam omhoog. Voeg gewoon tijdens de volgende maaltijden 5 extra keren kauwen toe aan elke hap en bouw het op tot ongeveer 20-25x per hap.

 

Deel deze post

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.