Een goede darmflora is van essentieel belang bij gewrichtsontstekingen en reuma. Ze maken belangrijke vitaminen aan en kunnen de afbraak van het bot tegen gaan via het regelen van je immuniteit.

Wat kan je zelf doen om je damflora op punt te zetten?

Artritis is latijn voor ‘ontsteking van de gewrichten’. Reumatoïde artritis (RA) is een systemische chronische ontstekingsziekte. Bij de meeste patiënten leidt dit tot vernietiging an bepaalde gewrichten. Bij velen ontstaat een grote functionele invaliditeit als gevolg van de ziekte. Een van de oorzaken ligt in een ontregeld immuunsysteem: er ontstaat een immuunreactie tegen het bot, kraakbeen en het gewrichtsvocht.  Deze auto-immuunrespons treedt al op vóórdat de klinische symptomen verschijnen. Recente studies tonen aan dat de oorsprong van deze ontregelde immuunrespons optreedt als gevolg van omgevingsinvloeden. Deze kunnen zijn:

  • geografie
  • sociaaleconomische status
  • geboortegewicht
  • dieet
  • alcohol
  • roken
  • de kwaliteit van de darmflora

Deze laatste is zeer interessant: er is een groeiend besef dat de kwaliteit van de darmflora een sleutelrol spelen in de ontwikkeling en progressie van RA. De darmflora werkt namelijk samen met belangrijk weefsel in de darm dat ontzettend veel immuuncellen bevat: het darm-geassocieerde lymfoïde weefsel (GALT). Samen regelen zij de immuniteit in het lichaam. Als er een verstoring is in de samenwerking tussen de darmflora en de GALT, kan dat zowel de slijmvliezen als de immuniteit beïnvloeden. Meer bepaald kan het leiden tot  verschillende ontstekings- en auto-immuunziekten.

Daarom is het van uiterst belang om zorg te dragen voor je darmflora. Maar wat is dat juist?

Darmflora, een supermicrobioom

De darmflora is een verzamelnaam voor de talrijke bacteriën, virussen en schimmelsoorten die van nature voorkomen in je darm. Ze zijn van cruciaal belang: ze verteren de vezels die je zelf niet kan afbreken, maken bepaalde vitamen aan en spelen dus een sleutelrol in je weerstand. Er is ook een belangrijke connectie met je brein: bepaalde darmbacteriën zorgen voor de aanmaak van stofjes in je hersenen zoals dopamine, endorfines enzovoort.

Door medicatie (antibiotica!), stress en een ongezonde levensstijl kunnen zowel het aantal als de kwaliteit van deze darmflora aangetast worden.  Dit wil je dus liever niet, gezien ze zo belangrijk zijn.

Welke probiotica zijn belangrijk bij artritis?

Probiotica zijn levende micro-organismen die de darmflora kunnen verbeteren. Momenteel zijn probiotische bacteriën zoals Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bacillus coagulans, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium bifidum onderzocht op hun vermogen om RA te behandelen. Er is aangetoond dat deze probiotica veilig en effectief zijn voor patiënten met RA.

Wat kan ik doen om deze probiotica te krijgen?

Je kan een kuur doen met een supplement waarin probiotica zit. Let daarbij op het totaal aantal bacteriën per eenheid en de diversiteit van de stammen. Ideaal is een kuur van 3 maanden, zo krijgen de bacteriën de tijd om zich te nestelen en te vermenigvuldigen. Nadien kan je een ander supplement nemen, om de diversiteit te vergroten. Er is immers geen ‘one size fits all’ oplossing, gezien elke darm een andere samenstelling heeft en iedereen dus andere noden heeft. Je kan wel een zeer specifiek stoelgangonderzoek laten doen, waarin ze bepalen welke stammen je net tekort komt? Dit is echter een zeer dure affaire en bovendien is slechts een momentopname.

Allereerst is een gezonde levensstijl van uiterst belang. Het heeft uiteraard geen zin om deze kuur te doen, terwijl je ongezond blijft eten/drinken en de dag vol stress doorbrengt. Dus even back to basics: wat kan je elke dag doen om je darmflora te boosten?

  • Eet voldoende vezels. Zeker witte groenten zoals prei, uien, witloof, asperges, schorseneren en de aardpeer zijn een feestmaaltijd voor je darmflora
  • Eet fruit. Een banaan is een aanrader!
  • Eet gefermenteerde voeding zoals kefir, kombucha, zuurkool, zuurdesembrood
  • Drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag)`
  • Verzorg je zuur-base evenwicht! Vermijd caffeïne, alcohol, snelle suikers, zuivelproducten, vlees en overmatig gebruik van tarwe.

Bij Manos kan je een sessie osteopathie inplannen, waarin we kunnen testen aan de hand van kinesiologie welke suppletie goed voor je is. Bovendien kan je bij onze voedingscoach een traject volgen, om je voeding en levensstijl op punt te krijgen!  Deze zaken kunnen dus een cruciaal verschil maken bij klachten aan gewrichten, zoals reuma.

Bronvermelding

Bodkhe, R., Balakrishnan, B., & Taneja, V. (2019). The role of microbiome in rheumatoid arthritis treatment. Therapeutic advances in musculoskeletal disease, 11, 1759720X19844632. doi:10.1177/1759720X19844632

Deel deze post

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.