detox

10 redenen om te detoxen

Steeds terugkerende nek- en schouderpijn? Moe? Hoofdpijn?

Dat kunnen wel eens signalen zijn dat je inwendig reinigingssysteem niet meer op punt staat. Lees hier 10 redenen waarom een detox dan goed voor je is.

Herken je deze signalen?

  • Moe en lusteloos voelen
  • Hoofdpijnen
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Nekpijn
  • Pijn in de lage rug
  • Zware benen
  • Vale huid
  • Opliggende adertjes
  • Moeilijk door slapen

Dan is het bij jou hoog tijd voor een detox!
En dit wel om 10 redenen:

1. Door te detoxen ontlast je de inwendige organen
Ontgiften je lichaam met het verwijderen van gifstoffen. Het zuivert gifstoffen die uw organen mogelijk niet kunnen elimineren en geeft de ‘detox organen’ de broodnodige rust. Zelfs als je lever, nieren en andere organen in goede staat verkeren, kan je lichaam nog steeds meer gifstoffen opslaan dan je denkt. Een detox is een geweldige manier om van die gifstoffen af te komen en uw interne organen effectiever te laten werken.

2. Meer energie
Door te detoxen moet je lichaam minder werk leveren om de gifstoffen af te breken. Daardoor heeft het meer ruimte voor de aanmaak en opname van goede bouwstoffen en het herstel. Resultaat: meer energie!

3. Beter immuunsysteem
Wanneer het lichaam belast is met toxines, wordt ook het immuunsysteem belast. Minder toxines betekent dus meer ruimte voor het immuunsysteem om te vechten tegen pathogenen zoals virussen en bacterien. Bovendien zal je met een detox het lymfesysteem ondersteunen, dewelke een belangrijk onderdeel is van het immuunsysteem.

4. Minder klachten van nek, schouders en lage rug
De organen die betrokken zijn bij de ontgifting, staan via verschillende wegen in verband met de nek en de rug. Ten eerste worden ze bezenuwd door het vegetatief of onbewust zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit 2 zijden. De ene zijde, het parasympatisch systeem, brengt rust en ontspanning. De vaguszenuw is hierbij het belangrijkste. Hij ontspringt ter hoogte van de nek, net onder de schedel. De andere zijde, het sympatisch systeem, ontspringt ter hoogte van de middenrug. Wanneer dit systeem actief is, zal het de detox organen even stil leggen; om het lichaam in staat te stellen om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Wanneer de ‘detox organen’ dus overuren moeten draaien, an dat prikkeling geven aan dit zenuwstelsel. Daardoor kunnen de nek en middenrug dus geprikkeld worden, wat zich kan uiten onder een blokkade en spierstijfheid van de betrokken zones.

Ten tweede worden de organen gefixeerd aan de nek, rug en buikwand via hun ligamenten. 

Wanneer de ‘detox organen’ worden ontlast door de detox, betekent dat dus minder prikkeling van nek en rug. Resultaat: minder klachten!

5. Gewichtsverlies
Tijdens een detoxkuur is het van groot belang om je voeding aan te passen en meer te bewegen. Een leuke nevenwerking van deze gezondere levensstijl: gewichtsverlies!

6. Mooiere huid
U kunt de meest uitgebreide huidverzorgingsproducten gebruiken, maar als uw dieet niet gezond is, zal u waarschijnlijk nog steeds huidproblemen ervaren. Een detox is een van de beste manieren om je huid te zuiveren.
Soms wordt het probleem erger tijdens de detox zelf en verdwijnt het na de detox. Dus wees voorbereid op een nieuwe uitbraak of huidprobleem terwijl uw lichaam bezig is met het ontgiftingsproces.

7. Betere concentratie
Voor duidelijkere gedachten en een beter geheugen is ontgiften de juiste keuze.
De voordelen van ontgiften zijn niet alleen fysiek. In feite bevatten veel detoxen manieren om voor je geest en je lichaam te zorgen. U kunt bijvoorbeeld meditatie gebruiken als onderdeel van uw detoxplan. De suikercrashes en andere negatieve effecten van een ongezond dieet kunnen ook je geest beïnvloeden. Als je dit detox-voordeel eenmaal hebt ervaren, wil je nooit meer terug.

8. Verbetering in de spijsvertering
Toxines zullen de darmwand prikkelen en soms zelfs beschadigen. Bovendien kunnen ze de plaats innemen van goede voedingsstoffen, waardoor de opname hiervan niet zo goed is. Wanneer je ontgift, zal je ook ongezonde voedingsstoffen vermijden. Wanneer je ontgift, werkt dat dus rechtstreeks ondersteundend voor de darmen en je spijsvertering! 

9. Goed slapen
Tijdens de nacht is de lever actief aan het werk met het afbreken van afvalstoffen. Wanneer hij te hard moet werken, kan dat dus leiden tot een verstoring van je nachtrust. Een typisch verschijnsel is het wakker worden tussen 1u en 3u in de ochtend. Dan is je lever het meest actief. Wanneer hij dus ontlast wordt door de detoxen, levert je dat een goede nachtrust!

10. Goede hormoonhuishouding
Sommige toxines kunnen de plaats innemen van hormonen. Daardoor kunnen ze gelijkaardige effecten teweegbrengen als de echte hormonen zoals oestrogeen, testosteron en adrenaline. Dat is niet altijd goed, want dat kan leiden tot hormoon-gerelateerde klachten zoals gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn, verandering in stemming, veranderde zin in seks, haaruitval enzovoort. Detoxen is dus cruciaal voor een goede hormoonhuishouding!

Detoxen, hoe doe je dat dan?

Ons inwendig reinigingssysteem bestaat voornamelijk uit de lever en de nieren. In deze organen worden gifstoffen omgezet tot onschadelijke stoffen. Om afgevoerd te worden uit het lichaam, is de hulp nodig van de pancreas, gal en darmen. Het is dus van optimaal belang om tijdens een detox deze organen te ondersteunen.

Zo’n detox omvat meer dan enkel het laten van zoetigheden en vette voeding. Je kan via de voeding planten en kruiden opnemen die ondersteunend werken. Enkele bekende planten zijn mariadistel en artisjok. Ook zijn er bepaalde bewegingen en houdingen die je kan doen om de bloeddoorstroming en afvoer van deze organen te ondersteunen. Dat kan perfect via bepaalde flows in de yoga. Lichaamsbeweging zoals cardio ondersteunt ook de ontgifting door het stimuleren van de hartslag en dus de bloeddoorstroming. Bovendien kan je met osteopathie de bezenuwing, bloeddoorstroming en fascia van de ‘detoxorganen’ optimaliseren. Je leert er alles over tijdens onze lezing!

Kijk hier voor meer info en inschrijvingen.

Deel deze post

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.