Hoe ondersteunt acupunctuur de zwangerschap?

De zwangerschap is een periode waarin op korte tijd enorm veel veranderingen plaatsvinden zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Vanuit de visie van de traditionele Chinese geneeswijze wordt de nadruk gelegd op het belang van een lichaam en geest in balans voor als tijdens de zwangerschap.
Acupunctuur zet in op preventie en behandeling. Zowel voor de zwangerschap, prenataal en postnataal, kunnen we de vrouw op een veilige manier ondersteunen. Op een complementaire manier met de westerse geneeskunde, gaan we holistisch te werk. En aangezien de rechtstreekse beïnvloeding van de constitutie van de moeder op het kind, zetten we zowel in op de gezondheid van moeder als van het kind.

Acupunctuur ondersteunt de mama (in spé) op 3 momenten

 • bij een zwangerschapswens
 • voor de bevalling (prenataal)
 • na de bevalling (postnataal)

Acupunctuur bij een zwangerschapswens

Zelfs voordat u dat positieve teken op een zwangerschapstest krijgt, kunt u overwegen om acupunctuur te proberen om u te helpen zwanger te worden.

Een studie uit 2016 vergeleek vrouwen die acupunctuur kregen tijdens hun zwangerschapswensen met vrouwen die enkel levensstijlaanpassingen probeerden. De resultaten waren ongelooflijk: de acupunctuurgroep werd over het algemeen in de helft van de tijd zwanger dan de andere groep.Onderzoekers zeggen dat de vrouwen die acupunctuur kregen, mogelijk een beter vruchtbaarheidsbewustzijn en een hoger algemeen gevoel van welzijn hadden. Ze merkten destijds ook op dat dit nog maar het begin was van onderzoek naar het onderwerp.

Sindsdien hebben andere onderzoeken (bijvoorbeeld in 2017 en 2020) aangetoond dat acupunctuur effectief is bij het verminderen van onvruchtbaarheid en het vergroten van de kans op zwangerschap, zelfs bij IVF (in vitro fertilisatie).

Acupunctuur tijdens de zwangerschap

Het is wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur kan helpen om zwangerschapskwaaltjes aan te pakken zoals nek-, schouder- en rugpijn. Er is ook wetenschappelijke evidentie dat acupunctuur helpt bij ochtendmisselijkheid. Ook op emotioneel vlak biedt acupunctuur enorme ondersteuning. Andere bewijzen zijn er voor het helpen keren van baby’s in stuitligging tussen week 32 en 35.

En gezien de rechtstreekse beïnvloeding van de constitutie van de moeder op het kind, zetten we zowel in op de gezondheid van moeder als van het kind.

Het belang van acupunctuur bij de zwangerschap

Indien men start met disbalans is men meer kwetsbaar voor zwangerschapsklachten zoals ochtendmisselijkheid, constipatie, maagklachten, rug en bekkenpijn, duizeligheid, vermoeidheid tot uitputting, insomnia, etc. Wegens de groeiende foetus is het niet altijd mogelijk om deze tijdelijke zwangerschapsklachten te verhelpen via medicatie. Deze klachten, evenals de bevalling brengen energieverlies met zich mee. Nadien volgt de postnatale periode die gekenmerkt wordt als een transitieperiode dat op bijna elk niveau (fysiek, mentaal, sociaal, financieel, organisatorisch,..) aanpassingen vergt. Indien deze periode chaotisch en vermoeiend wordt ervaren, kan postnatale stress gepaard met postnatale vermoeidheid een chronisch probleem worden. 15-20% vrouwen krijgen in het eerste jaar na de bevalling te maken met een episode van angst of depressie. In een jaarlijkse schatting van 2016 stelt VBOV ( ) vast, dat in Vlaanderen 10.000 vrouwen kampen met een postnatale depressie

Voor welke klachten kan acupunctuur helpen tijdens de zwangerschap?

 • Ochtendmisselijkheid (Hyperemesis Gravidarum)

 • Overgeven

 • Rugpijn

 • Nekpijn

 • Carpaal tunnelsyndroom

 • Hoofdpijnen

 • Milde en matige emotionele klachten zoals angst, depressie en emotionele labiliteit

 • Slapeloosheid

 • Constipatie

 • Stuitligging

Acupunctuur na de zwangerschap

De postnatale periode wordt gekenmerkt als een transitieperiode dat op bijna elk niveau (fysiek, mentaal, sociaal, financieel, organisatorisch,..) aanpassingen vergt. Indien deze periode chaotisch en vermoeiend wordt ervaren, kan postnatale stress gepaard met postnatale vermoeidheid een chronisch probleem worden. 15-20% vrouwen krijgen in het eerste jaar na de bevalling te maken met een episode van angst of depressie. In een jaarlijkse schatting van 2016 stelt VBOV ( ) vast, dat in Vlaanderen 10.000 vrouwen kampen met een postnatale depressie. Met acupunctuur zetten we in op preventie én de behandeling van postnatale depressie, alsook in de algemene energiehuishouding van de moeder. Tevens wordt de energiebalans hersteld van het lichaam. Zeker na een keizersnede kan acupunctuur enorm ondersteunend werken ter herstel van het litteken en de onderbroken energie van de moeder.

Bronnen

 • https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1136/acupmed-2015-010938
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4868913/
 • http://eprints.ugd.edu.mk/18064/
 • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1028455920300188?via%3Dihub
 • https://www.hindawi.com/journals/ecam/2021/2731446/
 • https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acu.2020.1499
 • https://www.scielo.br/j/reeusp/a/mWTDbLVKj8BVXshpbYzmJDM/abstract/?lang=en
 • https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/8950924/

Deel deze post

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.