Krachttraining vergroot je explosiviteit, kracht, change of direction, snelheid én coördinatie in je tennisspel. Bovendien vermindert de kans op blessures aanzienlijk!

Een effectievere slag en beter voetenwerk

Tennis is een intensieve sport waarbij bijna alle spiergroepen in het lichaam worden aangesproken. De ene spiergroep weleens waar zwaarder dan de andere. Door het feit dat tennis een full body sport is, is het zeer belangrijk om de juiste balans te vinden tussen coördinatie en kracht. Door telkens een goede effectieve slag te kunnen spelen is het belangrijk dat de spieren goed op elkaar staan ‘afgestemd’. De cohesie tussen deze spieren zorgt uiteindelijk voor een goede en consistente slag. De samenwerking tussen de verschillende spiergroepen zal door krachttraining aanzienlijk beter worden.

Tennis is bovendien een zeer explosieve sport met o.a. kleine sprintjes, maar ook explosieve slagen zoals de smash en 1ste opslag. Krachttraining zal jouw explosieve power aanzienlijk vergroten! Op het veld zal dit resulteren in een beter reactievermogen, een snellere eerste stap richting de bal, en meer power in de slagen en in elke andere beweging die explosiviteit vereist. Krachttraining verbetert bovendien de controle en coördinatie van je lichaam, dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Kortom: je ontwikkelt je hiermee tot een completere speler!

Minder blessures

Doordat tennis een explosieve sport is, heeft tennis een zeer hoge belasting waarde. Hierdoor gaat de frequentie van blessures de hoogte in. Het blessurerisico van tennis ligt anderhalf keer hoger dan alle andere sporten. Een kleine opsomming van de meeste kwetsuren die voorkomen zijn: spierscheuren en verrekkingen, lage rug en rompklachten, knieletsels door verkeerd schoeisel op verkeerde ondergrond, overbelasting van rotator cuff die lijdt tot dislocatie van het schoudergewricht en het meest voorkomende blessure is natuurlijk het overbelasten van de extensoren in de onderarm. Hierdoor krijg je een zeer stijf en pijnlijk gevoel in de onderarm. Een ander woord voor dit probleem is een tenniselleboog. Veel van deze problemen kunnen verholpen worden door genoeg en op een correcte manier te trainen.

Besluit: YOU NEED POWER!

Krachttraining kan helpen om de spieren die het meest betrokken worden bij tennis op te bouwen in kracht, explosiviteit én reactievermogen. Hierdoor is de kans op blessures veel kleiner. Niet alleen blessures worden verholpen, men zal ook aanvoelen dat door deze training je langer een hoog krachtniveau zal kunnen aanhouden. Ook je explosiviteit en kracht zal toenemen. Verder zal je ervaren dat de controle en coördinatie van je lichaam verbetert. De samenwerking tussen de verschillende spiergroepen zal door krachttraining ook aanzienlijk beter worden.

Kortom kunnen we besluiten dat krachttraining effectief je tennisspel effectiever én veiliger maakt.  Krachttraining voor tennissers heeft dus absoluut nut!