Manuele kinesitherapie

Manuele kinesitherapie

In goede handen

Manuele therapie werkt aan een betere lichaamshouding en een betere beweging van je gewrichten. Resultaat? Je hebt minder pijn en je beweegt soepeler.

Manuele therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten. Hij bezit specifieke onderzoeks- én behandeltechnieken binnen articulaire, neurogene en musculaire functiestoornissen, inclusief de manipulaties.

Waarmee kan een manueel therapeut helpen?

  • Nekklachten, zoals een geblokkeerde of stijve nek

  • Rugklachten

  • Gewrichtsklachten zoals knie- en schouderpijn

  • (Sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen

  • Acute blessures: na verstuikingen, verrekkingen, spierscheuren en breuken

  • Whiplash

Voor wie?

Iedereen die last heeft van lichamelijke klachten of blessures kan door een manueel therapeut geholpen worden, ongeacht leeftijd of beroep.

Hoe werkt manuele therapie?

Manuele therapie start met een intakegesprek en een uitgebreid onderzoek. Via verschillende spiertesten, gewrichtstesten, coördinatietesten, enz. krijgen we een beter beeld van je klachten en blokkades. Op basis van alle verzamelde informatie maken we een behandelplan op jouw maat.

Wat is het verschil tussen kinesitherapie en manuele therapie?

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de wervelkolom. Hiervoor zal de manueel therapeut enkel zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen.

De manueel therapeut gebruikt een heel arsenaal aan technieken. Eén van de technieken die de manueel therapeut onderscheidt van de gewone kinesitherapeut zijn de manipulaties. Een manipulatie is een zachte eindstandige mobilisatie. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt.

Wat is het verschil tussen kinesitherapie en osteopathie?

Osteopathie ziet het lichaam als één geheel. Osteopathie legt daarbij verbanden tussen het bewegingsapparaat en alle andere lichaamsdelen (organen, bindweefsel, mentaal-emotionele factoren). Een osteopaat zal dan ook in je gehele lichaam op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van je klachten.

You’ve got to nourish in order to flourish!

Maak van jezelf de hoogste prioriteit en reserveer je afspraak.