Yep, het is zeker mogelijk dat je nekpijn of pijn aan de lage rug hebt doordat je voeten niet optimaal kunnen bewegen en je voetspieren verzwakt zijn. Hoe dat komt, lees je hieronder.

 

  1. Jouw voet heeft 28 botten, 30 gewrichten en meer dan 100 spieren, pezen en ligamenten! Met andere woorden, jouw voeten nemen 30% van de botten in je hele lichaam en wel 15% van al je spieren voor hun rekening!

 

  1. De mediale longitudinale voetboog (de holte aan de binnenzijde van je voorvoet ) is super belangrijk voor de schokabsorptie en verzwakking van krachten die tijdens het lopen op het lichaam worden overgedragen. Wanneer deze holte niet voldoende kan ‘indalen’ tijdens het wandelen, moeten andere gewrichten de inwerkende krachten vanuit de grond opvangen. Denk maar aan je knieën, heupen, lage rug enzovoort.

 

  1. Deze voetboog is bij ontzettend veel mensen verzwakt. Denk maar aan platvoeten, een stijve grote teen, een hallux valgus, het omslagen van je voeten, een breuk, het dragen van hoge hakken, te nauwe en te stijve schoenen, en jaaaaa, zelfs steunzolen….

 

  1. Insufficiëntie en verkeerde controle van de spieren in deze boog zijn in verband gebracht met achillespeesontstekingen, hielspoor, shin splints, enzovoort. Maar ook pijn en disfunctie aan de lage rug, middenrug, nek, schouder, heup en aan de knie zijn mogelijke gevolgen van een zwakke voet.

 

  1. Goed nieuws! Je kan deze mediale voetboog wel degelijk terug optrainen! Manuele mobilisaties in combinatie met specifieke oefentherapie geeft goede resultaten in het herstellen van deze voetboog. En natuurlijk ook gunstige effecten op de pijn hogerop….

 

 

Wil je ook aan de slag? www.manos-schilde.be/boek-nu

 

 

 

(Hides et al 1996, Jull et al 1999, Magarey & Jones 2002, Sims et al 2002 Stevens et al 2003, Lee 2003)