Train hard, gain hard
Een sportblessure? Persoonlijke begeleiding om je sportprestaties te verbeteren? Overbelasting voorkomen?
Zoek dan hulp bij onze sportkinesitherapeut!
Wat is sportkinesitherapie?
Sportkinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. Sportkine focust zich op de begeleiding van recreatieve en professionele sporters. Het doel: sportblesssures voorkomen en behandelen en postoperatieve revalidatie met een optimale terugkeer naar de sport als ultieme doel. En natuurlijk om je in topconditie te krijgen!
Een sportkinesist weet welke skills er nodig zijn om jou sport uit te oefenen. Aan de hand van deze kennis en een grondig onderzoek begrijpt zij waarom en hoe je geblesseerd raakte én hoe je het best traint om optimaal te presteren.
Na het onderzoek wordt een revalidatie- of trainingsplan opgesteld. Er wordt steeds naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden gekeken.
Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij te blesseren?
Ook dan kan je bij onze sportkinesist Elko terecht. Elko speelde tot 2022 waterpolo op internationaal niveau en begeleidde in het verleden topvoetbalploegen zoals de A-kernen van voetbalploeg K.F.CO. Beerschot-Wilrijk en basketploeg Basics Melsele. Na anderhalf jaar dit gecombineerd te hebben met (top)sporters in een individueel begeleiding in de privé-praktijk, heeft hij besloten zich te verdiepen in de meer dagdagelijkse problematieken. Vanaf 2020 heeft hij een breed spectrum aan aandoeningen mogen behandelen met een extra affiniteit voor sportblessures en klachten van de grote gewrichten, zoals rug-, nek-, schouder-, knie- en enkelproblematiek. Hiervoor heeft hij extra opleidingen gevolgd zoals Dry Needling (Trigger), Spartanova expert en Redcord Neurac 1. Hij volgt nu ook de opleiding osteopathie.
Wat doet de sportkinesist?
Verbeteren sportprestaties
Wil je graag groeien als sporter? Tijdens een personal training wordt gewerkt aan jouw houding, conditie, enz. Dankzij het individuele programma op jouw maat word je sterker, soepeler en sneller. Het resultaat? Structureel betere sportprestaties.
Revalidatie
Heb je een specifieke sportblessure? Of een letsel aan je spieren, gewrichten of pezen? Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens het revalideren. Je kan zowel met acute blessures zoals spierscheuren, als met chronische blessures of peesontstekingen bij de sportkinesist terecht.
Opnieuw gaan sporten
Ben je na een blessure helemaal klaar om het sporten te hervatten? Dan laat je je best begeleiden door een sportkinesitherapeut. Samen onderzoeken jullie jouw mogelijkheden. Dankzij een persoonlijk trainingsplan sta je in een mum van tijd terug op het sportveld, zonder risico’s op overbelasting.
Sporttaping
Taping kan gebruikt worden bij verschillende problemen. Zo is er de klassieke niet-elastische tape die als doel heeft om bepaalde bewegingsmogelijkheden te beperken, bijv. ter bescherming van de lichaamsstructuren na een voetverstuiking.
Verder is er ook elastische tape die de spieren en gewrichten ondersteunt. De tape verlicht de pijn, ondersteunt de gewrichten en verbetert de spierfuncties.

Waarmee kan sportkinesitherapie jou helpen?
Verbeteren sportprestaties
Blessures behandelen en voorkomen
Sportblessures behandelen zoals runners knee, knieproblemen, enkelverstuikingen, adductorentendinopathie,…
Behandeling van peesontstekingen
Behandelen van spierscheuren en -verrekkingen
Verbeteren van uithouding en conditie
Trainen voor (her)start van sport
Post-operatieve revalidatie
Hoe verloopt sportkinesitherapie ?
- Elke behandelingsreeks start met een anamnese (= vraaggesprek) en een klinisch onderzoek.
- Er worden individuele behandeldoelen opgesteld, in samenspraak met de patiënt .
- Tijdens de behandeling staat een actieve aanpak centraal en wordt er veel belang gehecht aan functionele en sportspecifieke oefentherapie.
- Naargelang de individuele situatie kan dit aangevuld worden met andere technieken (taping, manuele therapie, dry needling, myofasciale therapie, etc.).
- Aan de hand van thuisprogramma’s stimuleren we de patiënt om actief deel te nemen in het revalidatieproces.